Aclabs.gr: Αρχική Άρθρα - Πληροφορίες Για τον Καταναλωτή Βελτίωση και Επεξεργασία του Νερού - 6. Αποσκληρυντές

Βελτίωση και Επεξεργασία του Νερού - 6. Αποσκληρυντές

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρων
Βελτίωση και Επεξεργασία του Νερού
3. Συσκευές αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης του νερού
4. Φίλτρα απιονισμού
5. Συσκευή αντίστροφης ώσμωσης
6. Αποσκληρυντές
7. Συσκευές μικροβιολογικής εξυγίανσης του νερού
ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΥΣΚΕΥΗ;
Όλες οι σελίδες

6. Αποσκληρυντές
Η σκληρότητα του νερού οφείλεται αποκλειστικά στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που εμπεριέχει. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Ευρωπαϊκή και η εγχώρια νομοθεσία δεν προβλέπει ανώτατο όριο για τα εν λόγω στοιχεία. Παραταύτα, σε υψηλές συγκεντρώσεις (νερά που χαρακτηρίζονται ως σκληρά) δημιουργούν προβλήματα επικαθίσεων αλάτων στις συσκευές θέρμανσης του νερού (π.χ. πλυντήριο, θερμοσίφωνας) και στα δίκτυα εξωτερικών κυρίως σωληνώσεων.
Η βελτίωση της ποιότητας σκληρών νερών μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους δύο τρόπους:
6.1. Αποσκληρυντές τύπου ανταλλαγής ιόντων
Οι αποσκληρυντές αυτού του τύπου αφαιρούν από το νερό το ασβέστιο και το μαγνήσιο και το αντικαθιστούν με νάτριο.
Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι ότι καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις αποσκλήρυνσης του νερού, ανεξαρτήτως του τρόπου χρήσης του.
Μειονεκτήματα:
α) Προσθέτοντας στο νερό νάτριο, ένα νερό που είναι πόσιμο μπορεί μετά την αποσκλήρυνσή του να είναι εκτός ορίων ποσίμου ως προς το νάτριο (Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο: 200 mg Na/L). Ειδικά σε άτομα που για λόγους υγείας (π.χ. υψηλή πίεση) πρέπει να προσέχουν τη δίαιτά τους ως προς το νάτριο, η συγκεκριμένη επιλογή αποσκλήρυνσης του νερού είναι απαγορευτική ακόμη και στην περίπτωση που το παραγόμενο νερό είναι εντός ορίων ποσίμου αλλά με υψηλά επίπεδα νατρίου.
Γενικώς, δεν συνιστάται ως μέθοδος αποσκλήρυνσης του νερού, αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο.
β) Το σκληρό νερό μπορεί να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε αυτόματα ποτιστικά συστήματα (βούλωμα των σημείων ψεκασμού – μπεκ, πουρί σε επίγειες σωληνώσεις, κ.α.) αλλά η αντικατάσταση του ασβεστίου και του μαγνησίου με νάτριο μπορεί να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε καλλιέργειες και κυρίως στις ευπαθείς στο αλάτι πολυετείς.
Γενικώς, δεν συνιστάται ως μέθοδος αποσκλήρυνσης, όταν το νερό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ποτιστικό.
γ) Απαιτείται η συχνή προσθήκη χλωριούχου νατρίου (χοντρού αλατιού) από τον χρήστη.
Συνοψίζοντας, οι αποσκληρυντές τύπου ανταλλαγής ιόντων συνιστώνται για βιομηχανική χρήση, για πισίνες και μόνον για την παροχή ζεστού νερού σε οικίες.
6.2. Συσκευές αποτροπής εναπόθεσης αλάτων ηλεκτρομαγνητικού πεδίου
Οι συσκευές αυτές εφαρμόζουν ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο νερό που διέρχεται από τον σωλήνα, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν στο ασβέστιο και το μαγνήσιο να δημιουργήσουν ιζήματα και επικαθίσεις.
Τα βασικά πλεονεκτήματά τους είναι ότι:
α) Δεν επηρεάζουν τη χημική σύσταση του νερού (π.χ. ένα σκληρό νερό παραμένει σκληρό χωρίς να αφήνει άλατα στο θερμοσίφωνα).
β)  Έχουν χαμηλό κόστος αρχικής εγκατάστασης.
γ) Έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας (απαιτείται μόνο παροχή ηλεκτρικού ρεύματος – μικρή κατανάλωση) και συντήρησης.
Το βασικό τους μειονέκτημα προέρχεται από την αρχή λειτουργίας τους. Το νερό πρέπει να διέρχεται από τον σωλήνα πάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί (π.χ. κεντρική παροχή σπιτιού) σε μόνιμη βάση. Επομένως δεν συνιστάται η χρήση τους σε οικίες που κατοικούνται σπάνια ή σε περιοδική βάση (π.χ. εξοχικές κατοικίες).
Προσοχή: Όπως σε όλες τις συσκευές, ο χρήστης – αγοραστής πρέπει να γνωρίζει την ως έγγιστα κατανάλωση. Οι συσκευές ηλεκτρομαγνητικού πεδίου συνδέονται μόνιμα με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και μόνιμοι μαγνήτες με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, αμφιβόλου όμως αποτελεσματικότητας και διάρκειας ζωής. 

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies