Κεραμικά Σκεύη

E-mail Εκτύπωση

Διαδικασίες Δειγματοληψίας

Γενικές Πληροφορίες
Κατηγοριοποίηση κεραμικών σκευών

Κατηγορία 1: Αντικείμενα με βάθος μικρότερο των 25 mm
Όρια κατηγορίας 1: Pb = 0,8 mg/dm2 – Cd = 0,07 mg/dm2
Παραδείγματα: ρηχά πιάτα, πιατέλες σερβιρίσματος, δίσκοι, κλπ.

Κατηγορία 3: Αντικείμενα με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 3 λίτρων
Όρια κατηγορίας 3: Pb = 1,5 mg/L – Cd = 0,1 mg/L
Παραδείγματα: μεγάλες κανάτες, ταψιά φαγητού, γάστρες, κλπ.

Κατηγορία 2: Αντικείμενα πληρούμενα που δεν ανήκουν στις κατηγορίες 1 & 3
Όρια κατηγορίας 2: Pb = 4,0 mg/L – Cd = 0,3 mg/L
Παραδείγματα: κούπες, ποτήρια, μικρά ταψιά, μικρές κανάτες, τσαγιέρες, κλπ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ & Ε.Ε.

  • Αποστείλετε τέσσερα (4) δοκίμια (κομμάτια) από το σκεύος που επιθυμείτε να εξετάσετε. Τα δοκίμια πρέπει να είναι του ίδιου μεγέθους, χρώματος – σχεδίου και παρτίδας.
  • Σκεύη της κατηγορίας 3 που έχουν κεραμικό καπάκι, αποστέλλονται μαζί με το καπάκι που υποβάλλεται ξεχωριστά σε ανάλυση.
  • Για λόγους διευκόλυνσης, για πολύ μεγάλα σκεύη (π.χ. γάστρα με καπάκι) αποστείλετε ένα δοκίμιο. Αν το αποτέλεσμα είναι οριακό ως προς τα ανώτατα όρια, τότε αποστέλλονται συμπληρωματικά τρία επιπλέον δοκίμια.

Η νομοθεσία προβλέπει τον προσδιορισμό του εκλούσιμου – εν δυνάμει μεταναστεύσιμου Καδμίου και Μολύβδου σε ένα τυχαίο δοκίμιο. Αν τα αποτελέσματα του ενός δοκιμίου υπερβαίνουν περισσότερο από 50 % τα ανώτατα νομοθετικά όρια τότε αναλύονται εκ νέου τρία δοκίμια, ο μέσος όρος των τριών αποτελεσμάτων συγκρίνεται ως προς το ανώτατο όριο και πρέπει να είναι μικρότερος. Επιπλέον κανένα από τα τρία ξεχωριστά αποτελέσματα δεν πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο όριο περισσότερο από 50 %.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ

  • Αποστείλετε απαραιτήτως έξι (6) δοκίμια (κομμάτια) από το κάθε σκεύος που επιθυμείτε να εξετάσετε. Τα δοκίμια πρέπει να είναι του ίδιου μεγέθους, χρώματος – σχεδίου και να αφορούν την παρτίδα προς εξαγωγή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε όλες τις περιπτώσεις αποστείλετε συνοδευτικό ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ στο οποίο να αναγράφεται σαφώς ότι πρόκειται για "ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΠΡΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ – ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ".
(Κ. Ανδρέου ΕΠΕ – ΑΦΜ: 095220749,  ΔΟΥ: Α΄ ΑΘΗΝΩΝ)

 

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies